2008-01-24

Flyga drake



År 2003 debuterade Khaled Hosseini med sin fantastiska roman Flyga drake, som blivit filmen The kite runner (Paramount). Den hade premiär i England under julhelgen, är förbjuden i Afghanistan och kommer till Sverige under året.

En sommardag får Amir som sedan 26 år tillbaka, bor i Kalifornien ett telefonsamtal från sin vän Rahim Khan som han känner sedan länge från sin uppväxt i Afghanistan. ”Det finns ett sätt att ställa allt till rätta” säger den gamle vännen till Amir och båda vet vad han menar.


Amirs första impuls är att strunta i orden och fortsätta sitt behagliga liv. Men för en gångs skull bestämmer han sig för att inte vara feg. Han bestämmer sig för att resa till sitt gamla hemland Afghanistan som befinner sig i ständigt kaos efter alla krig sedan 70-talet.


Detta är en bok om det förflutna som alltid kämpar sig upp till ytan igen. En förfluten barndom i ett Afghanistan som före kriget var både vackert och naturskönt och där två pojkar från helt olika socialklasser växer upp som bröder. Det är ett förflutet som handlar om kamratskap och solidaritet men också om ett svek som ständigt tynger. Amir bestämmer sig för att göra upp med sitt förflutna och sitt svek och lämnar det trygga Kalifornien för att med fara för eget liv rädda en liten pojke vars pappa han en gång svek så grymt.


Mona Haglund

2 comments:

Anonymous said...

Otrolig film som bara måste ses!

Anonymous said...

har inte sett filmen men läst boken, det bästa jag någonsin läst! bara måste läsas!