2009-02-13

Gömda- Ett gift!



En av mina absoluta favoritböcker är "Gömda" av Liza Marklund. Den är så gripande och bara rullar på med nya händelser hela tiden. Ett riktigt gift kan man säga! Den handlar om svenska Maria Eriksson som blir misshandlad och hotad av sin man, dom får ett barn tillsammans men misshandeln fortsätter. T o m när Maria lämnar honom och träffar en annan letar han upp henne och misshandlar henne.

Jag vaknade verkligen upp ur min "lilla bubbla" när jag läste den här boken. Det är inte klokt att det verkligen får gå till såhär, att det inte finns något som man kan göra, att myndigheterna inte ingriper!

Samtidigt blir jag imponerad av Maria Eriksson som orkar kämpa vidare, lämna sin familj, sin hemstad och sitt land, för att kunna skydda sig själv och dom hon älskar. Och att hon sen orkar berätta om sitt liv är extra strongt tycker jag. Det är det som gör den här boken så speciell och den kan läsas hur många gånger som helst!

Har man inte redan läst den så bör man göra det genast, Marias historia förtjänar att läsas!

(Fler böcker om Marias historia är: Asyl, Mias hemlighet, Mias systrar och Emma: Mias dotter.)

//Erica (prao)

Läs mer om Gömdadebatten via knuff.se eller hos Newsmill eller läs Mia Antonssons bok Mia: sanningen om Gömda - som du också kan låna på biblioteket. Debatten om huruvida boken är "en sann historia" eller inte tycker undertecknad tar fokus från ett av de stora problemen i vår tid: mäns misshandel av kvinnor. Vad tycker du?

//Marta

1 comment:

Marina said...

Kan bara hålla med! Den boken är jättebra och mycket fängslande. Idag framträder hon dessutom i tidningarna efter en tids ifrågasättande. Starkt!