2008-10-04

Böcker från andra världsdelar

Är du intresserad av andra länder än de europeiska?
Då kan du till exempel läsa:

Despoternas maskerad av Moses Isegawa
Pojken Mugezi föds i början av 1960-talet i en liten by i Uganda, där hans farfar är klanhövding. Han flyttar till sina föräldrar i Kampala.Berättelsen följer Mugezi till ett prästseminarium, genom inbördeskrig o Amins diktatur.
Ansikten i vattnet av Janet Frame
Hur kommer man ut från mentalsjukhuset? Istina Mavet lever sitt liv ambulerande mellan olika inrättningar och avdelningar, och de stunder hon får tillbringa hemma är få. En total brist på frihet kännetecknar de institutioner som skildras i boken. Beskrivningarna av de intagnas förnedring är påtagligt fysisk och smärtsam. Den stora skräcken för Istina är elbehandlingarna. Boken utspelar sig under en tid, kanske 1950-talet, då narkos inte gavs vid elbehandlingar, och bokens skildring av denna s.k. behandling eller snarare tortyr är särskilt plågsam att läsa. Läsaren får möta ett myller av människor, alla porträtterade med inlevelse och ömhet, beskrivningen av miljön på de olika avdelningarna känns otäckt verklig.

Kalabalik bland guavaträden av Kiran Desai
Vill du följa med till Indien? Vill du känna dofter och smaker, få sand i ögonen från grusvägar och söka skugga bland höga träds bladverk och samtidigt skratta gott? Då kan jag rekommendera den härliga historien om Sampath och livet i staden Shahkot. Vi får lära känna familjen Chawla och deras lata, oföretagsamma son Sampath. Efter att ha maskat från sitt jobb på den lokala postsorteringen och tjuvläst brev hoppar han av och klättrar helt enkelt upp i ett Guavaträd varifrån han vägrar komma ner. Allt eftersom sprids ryktet om mannen i trädet och han får en helt ny status som guru. Människor vallfärdar dit från när och fjärran för att få sig ett vishetens ord. Sampath delar glatt ut råd om det ena och det andra och hans familj passar på att tjäna en hacka på det hela.

Ung pilgrim av Ko Un
I den sydkoreanske författaren Ko Uns roman Ung pilgrim vandrar en ung pojke från norra Indien, där Buddha en gång föddes, och beger sig söderut genom skogar, berg och över floder. Han träffar femtiotre män och kvinnor som blir hans vishetslärare både när det gäller sinnenas och tankarnas värld. Livets gränser upphävs, och drömmarnas upplevelser är lika verkliga som den vakna tillvaron. Döden blir en tillfällig passage.Vad pojken söker är inte religiös frälsning utan existentiella insikter. Så var det också för Ko Un själv när han på 1950-talet blev zenbuddistisk munk och vandrade genom sitt hemland. Men efter ett decennium övergav han sin munktillvaro. Fria buddhistiska föreställningar spelar dock fortfarande en betydande roll i hans poesi och inte minst i romanen Ung pilgrim.

Hon simmade i havet vid Guanagaspar av Shani Mootoo
Harry och Rose är oskiljaktiga som barn på den karibiska ön Guanagaspar. Han är son till ett fattigt indiskt hembiträde, hon är dotter till Harrys mammas arbetsgivare. När Roses far finner barnen sovande i samma säng avskedas Harrys mor. Många år senare träffas Harry och Rose i Vancouver och inleder ett kärleksförhållande.

En handelsman i blod av Yu Hua
Xu Sanguan arbetar på silkesfabriken och får av vänner på landsbygden veta att det går att dryga ut sina inkomster genom att sälja blod till det lokala sjukhuset. Pengarna använder han till att uppvakta den vackra Xu Yulan. Men äktenskapet med stadens frityrdrottning blir inte som Xu Sanguan har tänkt sig. Svartsjuka och bitterhet förgiftar familjen, och i spåren av översvämningar och hungersnöd tvingas han att återvända till sjukhuset.Besöken blir allt fler och tätare. Den lokale blodchefens tålamod tryter och när krisen är som allvarligast och den äldste sonens liv står på spel nekas Xu Sanguan att sälja mer av sitt blod. Men han bestämmer sig för att till varje pris skaffa fram pengarna.
Berättelsen om Xu Sanguan och hans familj publicerades första gången 1995 och är en av de mest lästa samtida romanerna i Kina. Liksom romanen Att leva (på svenska 2006) är En handelsman i blod en fängslande skildring av en bit av Kinas moderna historia och samtidigt ett gripande dokument över människans villkor.

Den befriade bruden av Abraham B Yehoshua
Yohanan, lärare i orientalisk historia i Haifa lever lyckligt med fru och vuxna barn. En arabisk kollegas bröllop får honom att börja fundera över sin sons korta äktenskap och skilsmässa. Hans alltmer ivriga sökande efter svar får honom att göra såväl privata som politiska övertramp.

No comments: