2008-10-02

Skönlitteratur om främlingsskap

Inspirerad av tisdagens föreläsning om Konsten att vara invandrare kommer här en lista över några romaner som behandlar just främlingsskap:
Till andra sidan havet Tahar Ben Jelloun


En varm berättelse om att leva i exil och att längta hem.Handlingen utspelar sig i Tanger: en grupp studenter och arbetslösa med den unge Azel i centrum träffas regelbundet på ett kafé i hamnen där de pratar om sina drömmar om att fly från Marocko. En dag träffar Azel en förmögen spanjor som bjuder över honom och hans syster till sitt luxuösa hem i Spanien. Med ömhet och värme och ett hett engagemang skildrar Tahar Ben Jelloun ett Marocko fyllt av orättvisor, korruption och övergrepp. Historien handlar också om svårigheten i att leva i exil och att längta tillbaka till sitt hemland


Drömmen Harry Bernstein

Drömmen om Amerika blir verklighet den dag brevbäraren överlämnar det efterlängtade kuvertet med biljetter som ska föra familjen Bernstein till det rika landet i väster.







Sommaren är inte att lita på Frode Grytten



En varm sommardag flyter ett lik upp ur fjorden i den lilla staden Odda.
I samma stad bor det två bröder som inte kan sluta att älska samma kvinna.
Journalisten Robert Bell börjar nysta i mordet.





Den ovillige fundamentalisten Mohsin Hamid

Händelserna i boken berättas av den unge pakistaniern Changez under en kväll på ett café i Lahore. Det är historien om hur Changez kommer till USA, går på ett elituniversitet, får prestigejobb på Manhattan, flickvän, eleganta vänner. Men efter 11 september förändras allt.



Sommarbarn Katerina Janousch



Katia föds i Prag i mitten av 60-talet. När hon är fyra år ockuperas Tjeckoslovakien av Sovjet. Pappan kämpar mot den nya regimen och 1973 tvingas familjen lämna landet. De kommer till Sverige. Mötet med det nya landet blir inte lätt och när Katia erbjuds att bli sommarbarn hos en svensk familj, tackar hennes föräldrar ja.

Två husvagnar Marina Lewycka



Irina kommer till England från Ukraina. Hon drömmer om ett bättre liv, men hamnar hos landsmän och skickas ut på landet som illegal arbetskraft. Hon får bo i en husvagn tillsammans med andra kvinnor. I en annan husvagn bor männen, bl.a. Andrij, som också kommer från Ukraina. Om att mot alla odds skapa sig ett eget liv.


Vita Melania Mazzucco




En släktkrönika som börjar år 1903 när två italienska barn, Diamante och Vita, kommer till New York. De är tolv och tio år gamla och har skickats till Amerika av sina föräldrar för att kunna skapa sig ett bättre liv. Men livet är hårt för immigranter och i Little Italy på Manhattan råder kaos och misär.
Ge dom fingret Martha Montoya

Matthandlaren Meg Mullins

Stalins kossor Sofi Oksanen

Ända hit Sofia Olsson

Främlingar Caryl Phillips

Citerar baksidestexten:

En roman med rasism och utanförskap som teman. Huvudpersonerna är tre män: Francis Barber, betjänt till 1700-talsförfattaren Samuel Johnson, Randy Turpin, den förste färgade brittiske boxaren som fick ställa upp i de stora sammanhangen samt David Oluwale som 1969 misshandlades till döds av engelsk polis.

En irakier i Paris Samuil Shamun


Visshet Madeleine Thien


Gail Lims föräldrar kom till Kanada som emigranter från Malaysia efter andra världskriget. De har aldrig berättat särskilt mycket om sina liv. Gail beslutar sig för att ta reda på mer. I Amsterdam möter hon krigsfotografen Spike och börjar förstå vilka fasor hennes pappa upplevde som barn under Japans ockupation.

No comments: